Menu Luk

Bikefit og sadler til kvinder

Af Litta Lauth

Bikefit kvinder saddel

”Shrink it and pink it”

”Shrink it and pink it” har I mange år været mændenes indgangsvinkel til kvindecykling. Heldigvis har det ændret sig markant de seneste år. Vi er trods alt ikke farveblinde små mini-mænd på cykler, der blot er skrumpet.

Som medejer af Smartbikefit ligger det mig meget på sinde, at også vi kvinder finder den rette saddel OG den rette position på cyklen.

Det er ikke nogen overraskelse, at det største problem vi kvinder har er saddel komfort. Mon ikke også det er det område, hvor vi skiller os mest ud fra mændene? Men – er du en af dem, der lider i sadlen – så er der hjælp at hente.

Der er heldigvis kommet mange flere kvinde specifikke sadler på markedet, men et bikefit hos os kan hjælpe yderligere. Tit er det nemlig ikke sadlen det er galt med, men selve set-up’et på cyklen, der ikke fungerer optimalt. Derved er vægtfordelingen på cyklen ret ulige, og der vil være ekstra tryk på de forkerte steder.

Bikefit kvinder saddel

Den kvindelige anatomi er til dels afgørende for din siddekomfort. I gennemsnit har kvinder længere ben og kortere torso (proportionelt) end mænd, og det fungerer generelt dårligt med især lange lave aerocykler. MEN, der findes andre parametre, der kan ændres på, som har afgørende betydning for din siddekomfort.

De to primære kontaktpunkter med sadlen er skambenene og siddeknoglerne. Trykket på disse varierer afhængig af vinklen mellem skambenene og distancen mellem siddeknoglerne.

Kvinder har generelt større afstand mellem siddeknoglerne og vinklen mellem skambenene er større end mændenes.

Men er siddeknogler ikke beregnet til at sidde på? JO!! Men når vi sætter os på en lille saddel og trykket der på bliver forholdsvis stort, så kan det blive ganske ubehageligt – og man opdager, at puden i cykelbukserne ikke bare er for sjov. Hvad så med skambenene – er det bedre, at have trykket her? Nej, egentlig ikke, men det er næsten umuligt at undgå, og værst når vi sidder mest aggressiv og vil fylde mindst muligt i modvind. Det bedste er at finde en saddel, hvor trykket er ligeligt fordelt.

Hvordan finder du den ideelle saddel?

Kvinde saddel

Tjaaeee, du kan jo starte med at teste alle dem, der findes på markedet fra en ende af – men selvom der ikke findes så mange sadler til kvinder som til mænd, så kan det tage lidt tid at finde den rigtige. Denne tid ville kunne elimineres en del, ved nogle forholdsvis simple målinger.

Vi får hos Smartbikefit flere forskellige testsadler decideret udviklet til kvinder, og jeg stiller mig selvfølgelig til disposition med vejledning og sparring til at finde den rette saddel til dig.

Hos Smartbikefit har vi med IDmatch smartbiken mulighed for, at bikefitte dig til det absolut mest optimale set-up. Læs mere om Idmatch smartbiken her.

Vi glæder os til at se dig!