Menu Luk

Bikefit af sko og brede fødder

Bikefit fødder

Bikefit og fødder

Billedet her kan overføres til dine fødder, hvis du mangler stabilitet i din fod eller sko, vil det forplante sig op i knæ og hofte.

Cykelsko er kategorisk for smalle, og for lige at bevise min pointe, så lad os lave en lille test.

Gå ud og find dine yndlingssko frem. Fjern sålen og placer den på jorden. Stå nu på hver af dem en fod ad gangen, med maksimal kropsvægt placeret nær den forreste tredjedel af din fod (simulerer et tryk på pedalerne).


Brede fødder Bikefit

Fordel med bredere cykelsko

Hvor meget af din fod hænger ud over kanten af ​​din sål?

Det er min erfaring som bikefitter, at mere end halvdelen af ​​jer vil opleve, at fødderne hænger mere ud over kanten end du havde regnet med. Faktisk kunne de fleste ryttere, drage fordel af en bredere sko, men har aldrig overvejet dem, fordi de ikke bruger brede sko til daglig.

Desuden måler de ikke så “brede” på den der skostørrelses ting med skyderne, der findes i næsten alle skobutikker i verden.


Brede fødder Bikefit

Fodmekanik

At kunne bruge de rigtige muskler på de rigtige tidspunkter, mens vi går, er direkte påvirket af vores fod mekanik. Der er 26 knogler i foden, og næsten hver eneste af dem påvirkes direkte af musklerne.

Når fod strukturen ikke fungerer korrekt, kompenserer vi og lider et tab i den næsten fuldautomatiske gang proces. Og det er mere end sandsynligt, at vi ender med en form for overbelastningsskade, men det kan vise sig i midt ryg eller hoften, så foden ses sjældent som synderen.

En nylig tendens i løbeverdenen ser på forfods begrænsning. Cykelindustrien er nødt til at indhente denne tendens, for hvis forfods pladsen spredes under den kraft genererende del af pedal cyklussen, kan det betyde, at du træder mere effektivt i pedalerne.


Bikefit fødder

Svangstøtte

Når man går videre, er et af de negative resultater af sko, der ikke tillader naturlig forfodsbevægelse, en afhængighed af forfodsmanipulation for stabilitet. Med andre ord, hvis muskulaturen, der naturligt stabiliserer anklen, er hæmmet, kræves forfods kiler og overdreven svangstøtte for at forhindre indadgående kollaps af knæet.

Ja man kan ‘blokere’ foden for at forhindre knæet i at falde indad, men det er ikke en funktionel løsning og kan føre til større problemer uden for cyklen. Denne metode kan resultere i problemer uden for cyklen, som hverken bikefitter eller rytter forstår er relateret.


Brede fødder Bikefit

Løsningen

Ligesom Altra har gjort for løbeindustrien, og Birkenstock har gjort for hippier, er nogle få vigtige cykelmærker der skubber på rammerne for forbedret biomekanisk ydeevne, nemlig Bont og Lake.

Bont og Lake har været fokuseret på badekar carbon konstruktion, prioritering af forfods plads og adressering af ægte fod mekanik, som en biomekaniker eller fodspecialist ville.

Generelt er det at give plads til, at knoglerne i forfoden (metatarsalerne) kan bevæge sig dynamisk under belastning cyklussen, tricket til forbedret fod funktion.

 For at løse dette tilføjer Lake og Bont ikke bare bredde, de adresserer fodform, specifikt forfods form. Så, bare for at være klar, er hele længden af ​​skoen ikke bredere, de fokuserer hovedsageligt på forfoden.


Bont Vaypor S

Bred vs. høj volumen

Der er stor forskel på bred, som Lake og Bont gør, og “ekstra volumen”, som stort set alle andre mærker gør.

Bont og Lake skaber begge sko, der omfavner forfods bredde og ekspansion, mens de lader resten af ​​skoen være i fred. Dette kræver, at de laver andre sko end standard versionerne, hvilket ikke er omkostningseffektivt for dem, men er en fordel for rytterne.

Modsat tager de fleste virksomheder vejen med ekstra volumen, fordi den giver dem mulighed for at tilføje materiale til overdelen uden at skabe en ny underdel – dette er simpelthen en omkostningsligning. De hævder, at det er en løsning at tillade ryttere at ’spille ud over’ kanten.

Spørgsmålet er, om du har brug for brede sko eller højvolumen sko?

Det jeg opfordrer til, er, at forfoden har plads til at sprede sig under belastning. Resten er op til dig at bestemme, afhængigt af hvordan din vrist og hæl er formet.

Hvis det mærke, du kigger på, giver dig instruktioner med sit størrelsesskema om, hvordan du måler længden og bredden af ​​din fod (og baserer din bedste størrelse på disse målinger), kigger du på et mærke, der har ægte interesse i din fodform, og hvad jeg ved er det kun Bont og Lake, som har gjort sig den ulejlighed


Vi har valgt at have Bont Cycling shoes i butikken, da vi mener at de leverer en komplet løsning til det perfekte fit.

Klik her for at se nærmere på de modeller vi har i butikken

Bont Cykelsko